Simulacija domnevne nezgode z izgubo napajanja uparjalnikov v posodobljeni jedrski elektrarni - Parzer, Iztok (Strojniški vestnik, 2003)
JE Krsko je v okviru načrta posodobitve v letu 2000 pridobila tudi popolni simulator. Ta je namenjen usposabljanju in vzdrzevanju zmoznosti osebja, da zagotavlja varno in zanesljivo obratovanje. V tej studiji smo izračunali odziv posodobljene jedrske elektrarne Krsko na nezgodo s popolno izgubo napajanja uparjalnikov, ki vodi do popolne izgube ponora toplote na sekundarni strani. Izračun je bil potreben za preveritev popolnega simulatorja,ki so ga v JE Krsko pridobili v okviru načrta posodobitve v letu 2000. Uporabljen je bil ze preverjeni vhodni model za program RELAP5žMOD2 za jedrsko elektrarno Krsko (JEK), vendar prirejen za 2000 MW toplotne moei (17. gorivni krog) in nova zamenjana uparjalnika. V obravnavani nezgodi se sredica osuši in pregreje, kar vodi v taljenje sredice. Čeprav program RELAP5/MOD2 za opis takih pojavov ni predviden, kljub temu lahko z njim napovemo vse dogodke do tedaj, ko se zaene temperatura gorivnih srajčk priblizevati talisču. Primerjava podatkov, dobljenih s popolnim simulatorjem JE Krsko, in izračunanih primerjalnih podatkov kaze dobro ujemanje in potrjuje, da je bila preveritev simulatorja za to vrsto nezgode uspesna.
Keywords: elektrarne jedrske; izguba napajanja; simuliranje nezgode; programi računalniški; RELAP5/MOD2; Nuklearna elektrarna Krško; simulatorji; uparjalniki; napajanje; nesreče; simulacije