Udejanjanje načel trajnostnega razvoja v malih, antropogeno preobremenjenih porečjih - Šterbenk, Emil (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2007)
Sredi osemdesetih let dvajsetega stoletja so bile vode v Šaleški dolini močno onesnažene. Njihova degradiranost je botrovala nastanku sanacijskega programa.Metodologijo okoljske sanacije porečja Pake je mogoče prilagoditi in uporabiti tudi za druga podobna preobremenjena območja.
Keywords: Šalek Valley; Šaleška dolina; hidrogeografija; površinske vode; vodotoki; porečja; onesnaženost; pollution; degradacija okolja; preprečevanje; čistilne naprave; environmental protection; varstvo okolja; sustainable development; trajnostni razvoj; sonaravni razvoj