Designing an electromechanical generator for energy harvesting - Pranjić, Franjo (JET on-line, 2021)
V članku je predstavljenih 5 različnih izvedb cevnega nizkofrekvenčnega elektromehanskega generatorja za izrabo energije gibanja. Z namenom oblikovanja preprostega in robustnega generatorja so modeli sestavljeni iz trajnih magnetov, jekla in navitij. Pri vseh modelih generatorjev sta za okrogli gibljivi del uporabljeni sferična in cilindrična oblika - pri štirih modelih so uporabljeni izključno trajni magneti, pri enem pa je prisotno jeklo. Gibljivi del drsi ali pa se valja skozi cev in pri tem inducira napetost v navitju statorja. Pri vsakem modelu imajo navitja enak presek ter enako število ovojev. Za primerjavo različnih modelov je bila izvedena 3D-analiza z uporabo metode končnih elementov za določitev magnetnega pretoka skozi navitja, na podlagi katerih je izračunana inducirana napetost. Zaradi različnih geometrij navitij se je povprečna dolžina ovoja pri različnih izvedbah spreminjala, kar je posledično spreminjalo upornost in induktivnost ter s tem vplivalo na izhodno moč in izgube generatorja. Za simulacijo dinamike generatorjev je bilo z uporabo programa Simulink in predhodno pridobljenih podatkov iz 3D-elektromagnetne analize določeno nadomestno vezje modela. Za določanje izplena smo z modelom v programu Simulink združili mehanske in električne sisteme.
Keywords: energy harvest; Finite Element Method; linear generator; permanent magnets