F-18-FDG PET in presurgical oro-maxillofacial carcinomas - Aigner, Reingard M. (Radiology and oncology (Ljubljana), 2002)
Izhodišča. Analizirali smo diagnostični pomen FDG-PET pri oro-maksilofacialnihmalignomih pred kirurškim zdravljenjem. Bolniki in metode.Pri 25 bolnikih, vključenih v študijo, smo klinično in histološko potrdili primarni maligni tumor še preden smo opravili FDG-PET in cervikalni CT. Pri FDG-PET smo uporabili krožni PET čitalnik (ECAT EXACT HR+, Siemens). CT prsnih organov smo opravili samo pri tistih bolnikih, kjer je FDG-PET pokazal patološke spremembe. Rezultati. Primarni tumor smo s FDG-PET identificirali pri vseh bolnikih. Pri 9/25 bolnikih smo prikazali aktivne vratne bezgavke (ipsilateralne 8/25; ipsi- in kontralateralnel/25). Pri 2/25 bolnikih smo našli pljučne metastaze. Prav tako smo s cervikalnim CT-jem identificirali primarni tumor pri vseh bolnikih. Artefakti povzročeni z zobnimi vsadki so preprečili prikaz razširjenosti tumorja pri 9/25 bolnikih. Ipsilateralne bezgavke smo prikazali pri 7/25 bolnikih (velikosti 0,9- 1,6 cm), ipsi- in kontralateralne bezgavke pa pri 7/25 bolnikih (velikost 0,8-1,8 cm). Pljučne zasevke prikazane s FDG smo prikazali tudi s CT-jem pri obeh bolnikih. Zaključki. FDG-PET je občutljiva diagnostična metoda za preoperativni prikaz aktivnih, torej sumljivih bezgavk. Oddaljene zasevke smo dokazaki pri 8 % bolnikov, ko smo naredili PET celega telesa. Uporabnost FDG-PET in CT-ja za postavljanje diagnoze primarnega tumorja je ome- jena. Preoperativni CT nam je v veliko pomoč predvsem za določanje algoritmov, potrebnih pri intraoperativni rekonstrukciji obraznih struktur.
Keywords: Diagnosis; diagnostika; Fluorine Radioisotopes; Fluorovi radioizotopi; Maksilarne novotvorbe; Maxillary Neoplasms; Mouth Neoplasms; onkologija; Pathology; Radiography; radiološka diagnostika; rak (medicina); Tomografija emisijska-računalniška; Tomografija radiografska, računalniška; Tomography, Emission-Computed; Tomography, X-Ray Computed; Usta, novotvorbe