K&ko se zatre predenica? Ako si zapazila predenico, ne pokosi samo one detelje, ki je prepredena, ampak še kakega pol metra na okrog, kjer je na videz zdrava detelja. To predenico pomešaj s slamo, polij malo s petrolejiem in požgi! Ko je vse zgorelo, prekoplji ono mesto do 4 cm globoko z lopato, spravi to zemljo na kup, zopet pomešaj s slamo in zopet zažgi. Ne bo več rastla pr&denica! Kako napraviš dcmači sir, ki se diži tndi čez zimo? Ta sir lahko napraviš iz kislega posnetega mleka. To segrej na 35 do 40°, najbolje v kaki vodi, med vretjem premešaj, da se povsod enako segreje. Če bi preveč segrela, se napravi žmitek, zato je bolje manj kot preveč. Potem pusti, da se nekaj ur hladi, nakar stresi previdno, da se sirnina preveč ne razbije, v platneno vrečo, v katero gre kakih 50 litvov sirnine. Vrečo obesi ta- feo, da lahko oclteče sirotka. Ako je bi>Ia sirnina mehka, naj se vreča preša 2 dni, sicer samo en dan. Stiska se na povsem navaden. način. Na vrečo se j>oloži deska, na njo pa kamenje. V začetku se stiska na rahlo, nato vedno l>olj s tem, da se vedno več kamenja naloži. Sedaj moraš soliti, na 10 kg sirnine X kg soli, nakar vse dobro pregneti in stlači v leseno kad, da ni najti nobenega praznega prostora. Nato daj snažno belo platneno krpo, nato desko in na njo zopet kamenje. Les posode odrgnimo s slano vodo. Kadar pozimi potrebujemo sir, si ga odrežemo in nato zopet zapremo. Kako ohraniš grozdje za Božič? To bo veselje o Božiču, ako boste znale ohraniti grozdje do Božiča in ga dati za praznike na mizo. To naredi takole: Zberi pri trgatvi lepe in povsem zrele grozde. Pecelj grozda, ki ga odrežeš, namaži s pečatnim voskom. Groz-de obesi na hladno, zračno in suho mesto. Ali hoeeš imeti po zimi dosti jajc? Gotovo, saj so jajca po zirni najbolj idraga! Izkušnje kažejo, da stare kokoši po zimi ne nesejo, pač pa so rodo• vitne po zimi one kokoši, ki so se izvalile od začetka marca do konca aprila. Take kokoši moraš seveda potem v zimi tudi primerno krmiti, da bodo tudi do peska prišle in do kake zelenjave. Jajca brez lupine? So taka jajca, iznesejo jih kure, ki nimajo dovolj apna. Napaka se da le težko popraviti, ker se taka kura kmalu pokvari. Najbolje je, da se taka kura izpita in zakolje. Tečaj za konserviranje sadja in zelenjave se vrši dne 18. in 19. septembra t. 1. na vinarski in sadjarski šoli v Mariboru. Pouk je brezplačen in traja dnevno od 8. do 12. in do 14. do 18. ure. Za hrano in stanovanje morajo poskrbeti udeleženke same. Udeležbo je javiti z dopisnico najkasneje do 16. septembra t. 1, ?— ravnaiteljstvu šole.