A new multi-body dynamic model of a deep ocean mining vehicle-pipeline-ship system and simulation of its integrated motion - Dai, Yu (Strojniški vestnik, 2016)
Do danes še ni bil narejen opis kompleksne dinamike celotnih sistemov za rudarjenje na globokih morjih. Izvajanje preizkusov na oceanu bi bila draga in izjemno težavna naloga, zato s tem pristopom ni mogoče vrednotiti konstrukcijskih rešitev in njihove sposobnosti za trajno obratovanje. Učinkovit vpogled v te lastnosti pa je mogoče pridobiti s simulacijami dinamike sistema. Članek opisuje razvoj točnih in učinkovitih modelov dinamike podsistemov, ki so združeni v model celotnega sistema. V jeziku C je bila pripravljena inovativna uporabniška podrutina za popis posebnega teramehanskega modela sedimentov na morskem dnu, ki je bila dodana v paket za simulacije RecurDyn/Track in nato validirana z laboratorijskimi preizkusi.
Keywords: integrirana simulacija gibanja; modeli dinamike več teles; modeli z diskretnimi elementi; sistemi za rudarjenje na globokih morjih; teramehanski modeli; uporabniška podrutina