198 Gospodarske izkušnje. Zoper kuhinjske ščurke ali žoharje. Ta nadležni mrčes se je iz jutrovih dežel pritepel k nam in je palec dolga, temno-rujava živalica, zoper katero rabijo marsikaj. Prvi pomoček je snaga po hrami; vse špranje in razpoke, kamor se mrčes skriva, moramo zadelati in zamazati. Ce jih je preveč, treba jih je loviti in pokončavati; nastavljajo se jim steklenice ali lošeni lonci z vabo, da v nje popadajo, a več ven ne morejo in se potem lahko polovijo in pokončajo. Kot posebno dober pomoček svetujejo tudi: 1 del pse-nične moke, 1 del cukra in 2 dela fino stolčenega boraksa, ki se za par krajcarjev v apoteki dobi. Vse se dobro pomeša in po kotih ščurkom nastavi, zlasti po kuhinji okolo ognjišča in komna. Ščurki pridero po noči, se te vabe nažr6 in pokrepajo, ki ni nobeni drugi živali strupena. Tako imenovani ,,žvabaki prah" ali „Schwabenpulveru, dalje „Schweinfurtersko zeleno" ali „Schw/infurtergrun", ki se tudi svetuje zoper žoharje, pa ni dober pomoček, ker ima arsenika ali mišnice v sebi in se lahko nesreča zgodi. Zastrupljeni ščurki sicer poginejo, pa mogoče je, da v kakošno jed padejo, aii da jih race ali kokoši pozobljejo in potem konec vzamejo.