Soočanje slovenske policije z gospodarsko kriminaliteto na sistemski ravni - Ferme, Jurij (Revija za kriminalistiko in kriminologijo, 2013)
Gospodarska kriminaliteta povzroča slovenski družbi zelo veliko materialno in nematerialno škodo. Njeno uspešno obvladovanje omogoča odločno, koordinirano in celovito delovanje vseh za to pristojnih državnih organov in institucij, med katerimi ima policija posebno mesto. Preprečevanje gospodarske kriminalitete morata močno podpirati politika in celotna družba. Prispevek predstavlja resolucije, strategije, akcijske načrte, načrte razvoja policije in druge dokumente, s katerimi se na sistemski ravni ureja soočanje policije z gospodarsko kriminaliteto že vse od osamosvojitve Slovenije naprej.Podrobneje sta predstavljena aktualna Strategija obvladovanja gospodarske kriminalitete v Republiki Sloveniji in Akcijski načrt policije za njeno uresničevanje. Izpostavljena sta sistem določanja in uresničevanja ciljev, programov in nalog ter zagotavljanje pogojev za njihovo uresničevanje. Posebna pozornost je namenjena politični podpori policiji, ki se je uresničevala predvsem z zagotavljanjem finančnih sredstev za dodatne kadre in opremo. Podpora politike policiji v boju z gospodarsko kriminaliteto je primerjana z mnogo večjo politično podporo, ki jo je policija dobila pri izvajanju nalog, povezanih z vstopom Republike Slovenije v Evropsko unijo in schengenski prostor. Narejena je primerjava števila zaposlenih kriminalistov za preiskovanje gospodarske kriminalitete od konca leta 2002 in na začetku leta 2013. Za to obdobje so prikazani tudi podatki o preiskovanih tovrstnih kaznivih dejanjih in "zaostankih", ki so na preiskovanje v policiji še čakali. V zaključku so izpostavljeni možni vzroki za to, da politična podpora policiji pri preiskovanju gospodarske kriminalitete ni takšna in tolikšna, kot se formalno prikazuje.
Keywords: action plan; akcijski načrt; criminal police; economic crime; gospodarska kriminaliteta; kriminalistična policija; nacionalni preiskovalni urad; načrt razvoja policije; National bureau of investigation; police; police development plan; policija; political support; politična podpora; strategija; strategy