Symbolic capital of Slovenian reading - Blatnik, Andrej (Družboslovne razprave, 2012)
Slede ideji o različnih kapitalih v založniškem polju, ki jo je uveljavil John B. Thompson, lahko opazujemo knjižno potrošnjo kot proces, pri kateri naložba ekonomskega kapitala v kupljeno knjigo skozi branje prinese potencialno rast intelektualnega in simbolnega kapitala. Članek raziskuje pristop k tem knjižnim kapitalom v Sloveniji na temelju raziskave iz let 2010 in 2011 ter primerja rezultate s prejšnjimi knjižnimi raziskavami, še posebno v povezavi z nekaterimi specifikami slovenskega knjižnega polja, kakršna je močan sistem splošnih knjižnic in ustrezno nizko število knjig, prodanih v knjigarnah.
Keywords: branje; bralna kultura; bralne navade; knjižni trg; simbolni kapital; Slovenia; Slovenija