Slovenian Social Assistance Rights text data collection (SSAR 1.0) - Martinc, Matej (Slovenščina 2.0, 2025)
Članek predstavlja SSAR 1.0 (Slovenian Social Assistance Rights text corpus), novo in prosto dostopno podatkovno zbirko, namenjeno podpori jezikoslovnim in računalniškim analizam jezikovne kompleksnosti na področju prava socialnega varstva. Zbirka, ki vključuje tako pravno zavezujoča kot razlagalna besedila, je bila analizirana s pomočjo izbranih uveljavljenih formul za merjenje berljivosti in metrik skladenjske zahtevnosti. Rezultati kažejo, da so besedila s področja socialnega varstva znatno kompleksnejša od izbranih referenčnih besedil z novičarskih portalov in vladnih spletnih strani, zlasti glede dolžine povedi, globine skladenjskih struktur in števila skladenjskih odvisnosti. Pomembna ugotovitev je, da nekatera razlagalna besedila, namenjena upravičencem do socialne pomoči, izkazujejo visoko stopnjo jezikovne kompleksnosti, kar razkriva neskladje med njihovim komunikacijskim namenom in dejansko jezikovno podobo. Besedila z novičarskih portalov pa dosledno izkazujejo nižjo stopnjo kompleksnosti in tako ponujajo ustrezno empirično izhodišče za primerjalne študije. Analiza potrjuje, da uporabljene kvantitativne mere omogočajo prepoznavanje tako primerov manjše kot večje jezikovne dostopnosti, kar lahko služi kot podlaga za razvoj praktično utemeljenih smernic za pripravo pravnih besedil. Naše delo prinaša ponovljivo metodologijo in empirično utemeljena izhodišča ter s tem prispeva k prizadevanjem za izboljšanje jezikovne dostopnosti v slovenskem javnem komuniciranju.
Keywords: legal language; mere berljivosti; mere kompleksnosti; pravni jezik; readability measures; skladenjska kompleksnost; SSAR; syntactic complexity; text complexity measures