Distribution of endemic Cicadas (Hemiptera: Cicadidae) on Evia and adjacent islands in Greece - Gogala, Matija (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2014)
Na grškem otoku Evbeji (Evia) smo odkrili in v preteklih letih opisali tri endemične vrste škržadov iz skupine Cicadettini: Cicadetta dirfica, Cicadetta hannekeae in Euboeana castaneivaga. Samo ena od teh vrst (C. hannekeae) je prisotna tudi v celinski Grčiji. Ugotavljali smo geografsko razširjenost teh vrst na izbranih egejskih otokih: Evia, Andros, Skopelos, Ikaria in Samos. Samo na otoku Andros smo odkrili eno od teh vrst (E. castaneivaga), na nobenem od ostalih otokov nismo našli omenjenih endemičnih vrst. V članku razpravljamo o možnih razlogih za tako omejeno razširjenost teh vrst, obenem pa objavljamo tudi podatke o drugih vrstah škržadov, ki smo jih našli na raziskovanih otokih.
Keywords: Cicadetta dirfica; Cicadetta hannekeae; Cicadidae; Euboeana castaneivaga; geografska razširjenost; geographical distribution; Grčija; Greece; Hemiptera; škržadi