Mezzogiorno alpino di Giosue Carducci - Pellegrini, Rienzo (Linguistica (Ljubljana), 2010)
Leta 2007, sto let po smrti Giosueja Carduccija, se je spet pojavilo zanimanje za tega avtorja, ki je bil zaradi svojega akademskega delovanja, raziskovalnega dela, javne vloge, ki jo je prevzel kot pesnik, in zaradi izjemnega opusa ena osrednjih osebnosti druge polovice devetnajstega stoletja. Pomembni so med drugim tudi njegovi prevodi iz nemščine (od Heineja do von Platena). Avtor članka predlaga novo branje Carduccijeve pesmi iz poznega obdobja, Mezzogiorno alpino. Ta obsega dve rimani kvartini, ob katerih se porajajo številna konkretna opažanja v zvezi z metriko, rabo retoričnih figur, besediščem in občutljivostjo, ki se odpira novemu in ki skoz opazovanje pokrajine kaže pretanjeno sposobnost samoanalize, iz katere izhaja pronicljivo dojemanje minevanja časa in odtekanja življenja.
Keywords: "Mezzogiorno alpino"; 19. st.; Carducci, Giosue, 1835-1907; italijanska poezija; literarne študije