Alternativne oblike bivanja v skupnosti za starejše odrasle - Rajer, Carmen (Urbani izziv. Posebna izdaja, 2023)
Demografski podatki in raziskave na področju dolgoživosti družbe vse bolj kažejo, da tradicionalne oblike bivanja ne zadoščajo več za zadovoljevanje vseh potreb starejših odraslih, ki si želijo kakovostnega staranja, socialne vključenosti ter formalne in neformalne podpore. Iz teh potreb so se v zadnjih letih razvile različne alternativne oblike sobivanja v skupnosti, za katere so značilna skupna bivalna okolja in tudi možnost umika v zaseben prostor. Namen članka sta pregled tuje in delno domače literature, vezane na razvoj alternativne stanovanjske oskrbo za starejše v skupnosti, in določitev pogojev za uspešno delujočo stanovanjsko skupnost. Opravili smo sistematičen pregled literature v bazah WoS, PubMed in ProQuest. Pri tem literature sta bila uporabljena metoda PICO in diagram PRISMA, pregled je obsegal kvalitativne in kvantitativne raziskave, primerjalne analize, sistematične preglede literature in tudi splošen pregled tuje literature. Vključitvena meril so bila starejši odrasli, stari 50 let in več, trenutni ali bodoči stanovalci stanovanjskih skupnosti, pregled primerov dobrih praks in pogoji za uspešno sobivanje v stanovanjski skupnosti. Iskalne besede so bile »cohousing« in »older adults«. Od 232 člankov v treh bazah jih je bilo 16 ustreznih glede na merila za vključitev. V analizo je bilo vključenih šest preglednih člankov, dve kvalitativni in kvantitativni analizi, ena deskriptivna analiza, tri primerjalne analize in štiri kvalitativne analize. Meritve in analize so potekale z različnimi validiranimi vprašalniki, intervjuji, fokusnimi skupinami, raziskavami protokolov in pregledom literature. Pregled literature je pokazal številne prednosti življenja starejših odraslih v stanovanjski skupnosti, opozoril pa je tudi na slabosti, ki jih je treba upoštevati in uravnavati. Članek daje prostor nadaljnjemu raziskovanju področja v slovenskem prostoru z vidika primerjave s tujino ter z vidika umestitve in prilagoditve dobrih praks v slovenski prostor.
Keywords: aktivno staranje; kakovost življenja; stanovanjska skupnost za sobivanje; starejši odrasli