Lasersko varjenje kontaktov okova žarnice E27 - Juvan, Matej (Materiali in tehnologije, 2003)
Z uvedbo postopka preoblikovanja kontaktov okova žarnice in uporabo mehkega vhodnega materiala se zelo poceni izdelava tega artikla. Za dosego zahtevane trdnosti kontaktov je treba spoj dodatno utrditi z varjenjem. Uporabni so postopki, ki omogoeajo dobro lokalizacijo zvara in enostavno avtomatizacijo procesa ter ne povzroeajo ne elenega dodatnega preoblikovanja izdelka. Varjenje s pulznim laserskim izvorom Nd-YAG je eden od postopkov, ki zadošea tem zahtevam.Razvili smo cenovno ugoden sistem za lasersko varjenje kontaktov okova žarnice E27, katerega konstrukcija omogoea enostavno nadgradnjo v obstojeeo proizvajaleevo montažno linijo. V prispevku obravnavamo razvoj sistema in rezultate poizkusnega obratovanja.
Keywords: varjenje točkovno; varjenje lasersko; pločevina jeklena; laserji Nd-YAG; vlakna optična; lasersko varjenje; točkovno varjenje; jeklo; proizvodnja