Gospodarstvo. Pretok vina. Vino pretakamo, da se čisti in zori. Zato je tudi pravilno pretakanje ob pravem času glavni pogoj umnega kletarstva, brez katerega ni dobre kapljice. Pri pretakanju ločimo drože od vina, ki ga ob enem zračimo, kadar je treba, da hitreje zori. Pri vsakokratnem pretakanju pa se Se vedno vsede nekaj gošče, ki jo je treba s sledečim pretakanjem zopet ločiti od vina. Čim večkrat se vino prve čase pretoči, tem preje je čisto in stanovitno ter sposobno za buteljke. Posebno važno je prvo pretakanje, ki se naj vrši po končanem burnem vrenju, ko se prične vino čistiti, to je nekako od konca novembra pa do sredine svečana. Lahka in malo kisline vsebujoča vina jo pretakati preje, kakor močna ali pa kisla vina. Na vsak način pa je vino prvokrat pretočiti pred koncem zime. Tako je sedaj za lanski pridelek zadnji čas, da ga prvokrat pretočimo, sicer se prično drože razkrajati in tako vino dobi okus po drožeh, ostane rado motno, včasih tudi greni ali pa se vleče, to je teče, kakor olje. Okus po drožeh se že tu in tam pri nepretočenem vinu lahko opazuje ; dokaz, da bi to vino moralo biti že zdavnej pretočeno. Vino brez napako se naj razpršeno pretoči v zdravo, snažno, toda nezažveplano posodo. Vino, pri katerem se čuti kakoršna-koli napaka, jo pa pretočiti v nekoliko za-žveplan sod. Drugokrat bo treba vino pretočiti v mesecu marcu ali aprilu, na vsak način pa predno se prične v kleti toplota dvigati, da se pravočasno izloči gošča, ki bi se sicer razkrajala ter pri ponovnem vrenju vzdignila in vsled tega dala vinu slab okus in motno barvo. Tretjekrat se naj pretaka pred ali po trgatvi, ko se bo vino, ki bo poleti še vrelo, že popolnoma sčistilo. Ako je treba zorenje vina pospešiti, recimo za buteljke, tedaj se naj vino v pričet-ku prihodnje zime pretoči četrtokrat. Pri prodaji vina v sodili pa se lahko to Četrto pretakanje v enem letu opusti, da obdrži vino sveži, rezki, konzumentom v sedanjem času prijajoči okus. Zupane. * * * Ozimine pod snežno skorjo v nevarnosti! Ako snežna skorja dalj časa pokriva ozimine in jim tako odteguje potrebni sveži zrak, tedaj je nevarnost velika, da splesnivijo, oziroma segnijejo. Posebno letos se je bati, ker je po južnem vremenu sneg kar Črez noč zopet zmrznil ter vrhtega padel novi sneg. In sedaj pokriva nepredirna odeja ozimine, ki se bodo zadušile, ako ne dobe pravočasno zraka. Neobhodno potrebno je, da se snežno skorjo na ta ali oni način predre bodisi z valarjem ali brano ali pa s tem, da se poganja črez ozimna polja živino, ako je ta vstani predirati skorjo s svojo težo. Zupane. Prijava vinskega pridelka kupljenega vina. Poroča se nam, da je ministrstvo za finance odredilo, da se proizvajalci vina v Sloveniji zavezani v roku 10 dni od dneva, ko so iz. prešali vino, prijaviti pridobljeno količino vina finančni kontroli. Proizvajalci vina, ki opuste to prijavo, kakor tudi oni, ki ne prijavijo finančni kontroli prodane količine vina pred prodajo kupcu, so kaznujejo radi prestopka zoper red po čl. 85 troš. pravilnik (kazen 100 din. in ob vsaki ponovitvi 300 din.) Kupci vina pa, ki ne prijavijo kupljene količine vina pristojnemu oblastvu, pri katerem je plačati trošarino (oddelku finančne kontrole), se smatrajo za tihotapce in so podvrženi kazni iz člena 77 troš. prav. Ta kazen znaša, razen redne trošarine in zaplembe blaga 5—lOkratni znesek prikrajšane, trošarine. Kako zamašiš SOd, ki moči ? Vinogradnik piše: Iz osebnega izkustva mi je znano še eno sredstvo, kako naglo in poceni zamašati sod, ki toči. Vinski kamen se stolče v prah, temu se pridene ravno toliko gašenega apna, oboje se dobro zmeša, sod do suhega obriše in s to zmesjo zamaže. To delo se pa mora naglo izvršiti, ker se ta zmes hitro strdi. Vinski 80di, ki so bili dolgo prazni in večkrat žveplani, vsebujejo veliko množino žveplene kisline, ki se je od žveplanja v lesu nabrala. Ako se vlije v tak sod vinski mošt, se žveplena kislina razkroji, vino dobi grd okus in vre j ako po malem. Take sode je treba teden dni pred branjem s čisto vodo — 2 — napolniti, da se žveplena kislina odtopi in z vodo izlije. Snaženje in redčenje sadnega drevja. Čas za to opravilo se približuje. Kakor hitro bo izginil z drevja sneg, bomo lahko šli na to važno delo. Pripravimo si sedaj že škarje, žagice, lestve itd., da bomo lahko sli ob primernem času takoj na delo.