The plasma polymerisation process for the deposition of amino-containing film on the poly(ethylene terephthalate) dressing-layer for safe wound-healing - Peršin, Zdenka (Materiali in tehnologije, 2012)
Prispevek predstavlja nov pristop priprave protimikrobnega sloja, ki ga bo mogoče vključiti v obstoječe ali nove razvite obloge za učinkovito celjenje ran v vlažnem okolju. Postopek plazemske polimerizacije z uporabo mešanice plinov argona, amonijaka in heksana je bil uporabljen z namenom vpeljave funkcionalnih skupin na površino polietilen tereftalata (PET). Učinek nanosa oziroma vsebnost dušika se je ovrednotila s pomočjo konvencionalne Kjeldahl metode. Adsorpcija C.I. Acid Orange 7 barvila na dostopne aminske skupine funkcionaliziranega materiala se je spremljala s pomočjo UV/VIS spektroskopije. Kvantitativna količina funkcionalnih skupin z nabojem se je ovrednotila s potenciometrično titracijo. Rezultati po Kjeldahl-u nakazujejo na prisotnost dušika v nastalem polimernem filmu na površini PET. Mono - azo barvilo se je uspešno adsorbiralo na površino polimeriziranega vzorca, kar nakazuje na nastanek ionske vezi med sulfonskimi in aminskimi skupinami. Plazemsko polimeriziran polietilen tereftalatni vzorec izkazuje učinkovito inhibicijo na vse testirane bakterijske kulture, ki so največkrat prisotne v okuženi rani.
Keywords: plazemska polimerizacija; argon; amoniak; plasma polymerisation; heksan; ammonia; polietilen tereftalat; protimikrobne lastnosti; hexane; obloga; polyethylene terephthalate; antimicrobial properties; wound dressing