Scratch kot orodje za utrjevanje matematičnih vsebin in razvoj algoritmičnega razmišljanja v 4. razredu - Avguštin, Alenka (Revija inovativna pedagogika, 2025)
Prispevek obravnava, kako lahko uporaba programskega jezika Scratch pri pouku matematike prispeva k razvoju algoritmičnega razmišljanja in hkrati utrjevanju matematičnih vsebin pri učencih 4. razreda. Naš cilj je opisati način dela v razredu, kjer so učenci s pomočjo Scratcha ustvarili matematični kviz za utrjevanje zaokroževanja števil ter pisnega seštevanja in odštevanja do 10000. S preizkušanjem kvizov so utrjevali znanje, si izmenjevali povratne informacije ter na podlagi tega izboljšali svoje izdelke. Uspešnost dejavnosti smo pridobivali z metodo študije primera, kjer smo zbirali podatke z opazovanjem, spraševanjem in analizo učenčevih izdelkov. Ključne ugotovitve so pokazale, da so učenci z veseljem ustvarjali kvize, razvijali tako matematična kot računalniška znanja ter aktivno medvrstniško sodelovali pri izboljševanju svojih izdelkov. Vsi učenci so bili motivirani, kar je nakazovalo na pozitiven učinek vključevanja programiranja v pouk. V prihodnosti bi bila potrebna dodatna podpora pri vključevanju animacij ter možnost daljšega časa za izvedbo nalog.
Keywords: algorithmic thinking; algoritmično mišljenje; Informacijsko-komunikacijska tehnologija; Interdisciplinarnost v izobraževanju; Matematika; medvrstniško učenje; Osnovnošolsko izobraževanje; peer learning; Scratch (programski jezik)