Towards digital twinning of electrical motors – simulation models - Kurtović, Goran (Journal of energy technology, 2025)
Članek predstavlja metodološki okvir za gradnjo digitalnega dvojčka asinhronskega motorja na podlagi standardiziranih preskusov in dvoosnega (dq) simulacijskega modela. Preskusi so bili izvedeni v skladu s standardoma IEEE Std 112 in IEC 60034-2-1. Parametri ekvivalentnega vezja so bili določeni in vneseni v model. Validacija je bila izvedena s primerjavo krivulj navor–hitrost in tok–hitrost pri 180 V in 220 V, medtem ko je bilo nazivno obnašanje pri 400 V ocenjen? z uporabo modela in skaliranja napetosti. Model je bil nato umerjen za zmanjšanje razlike med simulacijo in meritvami, napaka pa je bila kvantificirana z uporabo srednje kvadratne napake (RMSE) in povprečne absolutne odstotne napake (MAPE). Predstavljena je tudi avtomatizirana merilna postavitev za simulacijo obremenitve, ki ponazarja preskus navora in omogoča hitro oceno vpliva parametrov. Rezultati kažejo zelo dobro ujemanje v kanalu toka, pri napovedi značilnih točk navora pa so večja odstopanja, kar nakazuje omejitve lineariziranih parametrov in spodbuja razširitve modela na nelinearne. Pristop omogoča zanesljive povzetke ocen pri nazivni napetosti, kadar neposredne meritve niso izvedljive.
Keywords: automated load simulation; digital shadow; dq model; induction motor; model calibration; standardised tests; torque test