Za 1. maj v naravo Hladilnica v Zalogu, Iast podjetja Slovenija sadje, sodi med uslužnost- ne dejavnosti. V njej shranjujejo bla- . go tazna podjetja iz Slovenije pa tudi iz drugih republik. Skladiščnik tega velikega obrata je 40-letni Tone iBricelj, doma iz Bizovika. Pri tem ipodjetju dela že 14 let in je eden ' prvih delavcev tega obtata od nje- gove ustanovitve. ,,Kaj vse hladite v teh hladil-nicah? " ,,Precej stvari. Glavno sezono pa imamo poleti, ko podjetja shranju- jejo borovnice, črni ribez in druge ¦ sadeže, posebno robido in maline, katere zmrzujemo ,,globoko" na minus 20 stopinj Celzija. S tem zrmzovanjem podaljšamo svežino ; plodov za mesec dni. Gre pa to bla- go predvsem v izvoz." , ,Pa imate še drugo blago v hladil-nicah? " ,,Seveda! Itnamo raznovrstno bla-go: od mesa, piščancev, raznih mes-nih izdelkov do drugega lahko po-kvarljivega blaga." ,,In hladilniški prostor zadošča povpraševanju po skladiščenju pri vas?" ..Povprafevanje je predvsem po hladilnem prostoru z globokim zmizovanjem, ker s tem zadržimo blago za daljšo dobo. S tem nači- nom shranjevanja podjetja svoje viške vskladiščijo in jih dajo na tig ,'tedaj, ko je po tem blagu povpraše- ;™nje." ,Jmate mogoče v načrtu raz-Sritev hladilnic? " ,Jmamo, saj prav sedaj razširjamo kapaciteto hladilnic in bodo po vsej verjetnosti nared že to sezono." ,,Kolikšna pa je kapaciteta ob-stoječih hladilnic? " ,,Za sedaj 250 vagonov. Z novo dograditvijo pa se bo povečala še za 400." ,JCaj pa agiumi, kako je z nji-mi? " ,3anan smo včasih imeli tudi do 400 ton na mesec, sedaj pa imamo od južnega sadja največ limon in po-maianč. Banane dozorevajo prav se- Tone Bjicelj: ,,Delavci v hladil-nici bi morali imeti priznano benificirano delovno dobo." daj v zorilnici pri temperaturi plus 20 stopinj." ,JKot vidim, je pri vas predvsem težaško ročno delo. Kaj mi lahko poveste o tem? " ,,Sain način dela je tak, da brez ročnega dela ne gre. Lahko bi upo-rabljali paletizacijo - in to tudi bomo, dokler pa te ni, smo prisiljeni uporabljati ročno delo; S paletiza-cijo bi veliko pridobili na času, toda žal druga podjetja tega še ne uporab-ljajo in tako smo prisiljeni delati po starem." ,,Torej so vaši delavci v glavnem nekvalifickani? " ,JDa, in približno polovico je žensk. Te delajo predvsem pri pre-biranju, sortiranju in pakiraiju bla-ga. Pievoze in pienose iz vagonov in v vagone ter tovomjake pa oprav-ljajo moški." ,,Kako je z zdravjem delavcev, ki delajo v hladilnicah z nizklmi tem-peraturami? " ,JDcIa pri tako nizkih tempera-turah so le za moške, ker po pravil-niku ženske teh del ne smejo oprav-ljati. Tisti pa, ki ta dela opravjjajo, so podvrženi predvsem revmi in pre-hladu in borimo se, da bi imeli ti delavci priznano beniflciiano de-lovno dobo." ,JKaj pa zaslužek? Kakšnega imajo ti delavci? " ,,Tisti, ki dela pri velikih spre-membah temperature, dobi dodatek za težko delo v višini procenta na njegovo plačo in na stalnost. S tem je njegov osebni dohodek že kai visok in to je tudi vzrok, da imamo majhno fluktuacijo delavcev." ,,In koliko zaposluje vaša hladil-nica delavcev? " ,,Vseh nas je okoli 40." ,,Od kje pa so ti delavci? " .JCljub temu, da je delo težaško, so ti delavci domačini in vsi občani naše občine. V najhujši sezoni pa za-poslimo tudi študente in morebiti še koga; toda le v sezoni. Število za-poslenih, ki sem ga prejle povedal, je zelo statično." ,31iža se 1. maj; kaj si predstav-ljate za delavski praznik? " ,,Ne vem, kaj bi odgovoril. Toda v našem obratu ga praznujemo še kar dostojno. Vsako leto v podjetju pri-pravimo proslavo z zakusko, da se delavci spomnimo 1. maja in obdrži-mo v zavesti, kdaj je delavski praz-nik.Ker delamo v dveh izmenah.pri-dejo dan pred praznikom vsi delavci na delo že dopoldan in skupno praz-nujemo. Takiat se dogovorimo tudi za skupni majski izlet." ,,Kako pa boste vi preživeli prvo-majske praznike? " ,,Verjetno bom šel z družino in prijatelji na Janče. Tam bomo pekli čevapčiče, popili šilce ali dva ter tako piaznovali 1. maj."