Gospodarske stvari. Eako si napraviti dober višnjevec. (Weicbselgeist). Vzame so steklenica, ki blizo tri firkelje drži. V njo se dene firkelj dobro zrelih višenj, kterim so se peceljni za dve tretjinki s škarjami prirezali pa ne izdrli. Na nje se vsuje funt drobno stolčenega cukra in na to se vlije flrkelj dobre stare žganjice bodi si vinske, slivne ali žitne. Priden6 se lupine od jedne ali dveh pomoranč, pol lota indiških nagelčev (Gewtirznelken), ravno toliko vanilje in cimeta. Na to se steklenica dobro zamaši in zmes v nji večkrat pretrese. V nekoliko dneh dobi žganjica lepo visnjevo barvo, pozgubi žganjičin duh, in se navzame duba pridjanib dišav ia okusa višenj. V dveh do treh tedoib je pijača za rabo zrela in daje od časa do časa prijeten požirek. Redko. plavo mleko daje malo smetane in malo masla in zarad tega nikdo rad ne kupnje krave, ktera ima modro, plavo mleko. Temu se pride v okom, ako se poda kravi posuseno listje regrata. (Lfjwenzahn leontodon taraxacum.) Kako oleandre z dobrim vspehom zarejati. Pri hisi, kder lepe cvetlice v čislib imajo, so gotovo dobri ljudje doma. Med cvetlicami pa; ki z obilnim in prekrasnim cvetjem skozi brezcvetno poletje iu noter do pozne jeseni nam veselje delajo, ni bolj bvaležne od mnogo- in dolgocvetečega oleandra. Gotovo toraj zasluži, da. se zareja in množi, zlasti ker bitro raste in mali trud v kratkem obilo povrača. Kako se pa z dobrina vspehom zareja, naj bode tukaj na kratko razloženo. V ta namen se jemlj6 mladike tri ali štiri mesence stare, najboljši so tako imenovani vodeni izrastki, kakoHnili skoraj vsako veče oleandrovo drevesce več ali manj iz debla pogauja. Kdar te mladike črevelj dolge zrastejo, se malo niže spodnjega ko- lenca odrežejo, in peresce gori do tretjega kolenca otrebijo, da je deblo mladike do tje lopo gladko. Zdaj se vzame maselčna steklenica, ki pa rjima preširokega žrela in se nalije a Cisto deževnico ali potočnico. Studeočaica iz štern ni kaj dnbra, ker ima dostikrat veakovrstnih soli v sebi. Dalje se naredi iz volJDega to je mehkega voska valček za mezinec t<> je ruali prst na roki debel in dolg. S tem valčekom se potem mladika pod 8podnjimi peresi ovije, v steklenico vtakne na tri do štiii palce globoko v vodo. Z voskom se potera žrelo stekleniee tako zatlači, da zrak ne more do v<>de. Tako zamašena steklenica se postavi na senčnat kraj in v dveh do tieh tednih začn6 okoli spcidnjega kolenca bele korenine poganjati in v 8—14 dueb so dosti dorašČene, da se more ruladika, zdaj prav za prav že mlado drevesce iz steklenice vzeti in v lonček z dobro, rahlo prstjo napolnjen pievidno in skrbno presaditi. Pii presajanj« iz steklenice v lonček je tieba velike opazuosti, da se krbke korenine ne odloinijo in tako ves prejšuji trud ne vniči. Lonček se potem postavi na bladen senčnat kraj, se marljivo zaliva in mlad oleander se v kratkem prime in veselo raste. Drugo leto že dostikrat s krasnim cvetjem oko razveseljuje. Mleko in žajfa dober pomoček zoper napihovanje goveje živine. Napibnjenemu živinčetu se vlije blizo 3 maselce mlačnega mleka, v katerem se je blizo '/4 funta narezane bele žajfe raztopilo. Pri tem se mora živini leva lakotnica s slamnatim rašeljnom (Strobringel) močno drgati. V kratkem živinče zopet ozdravi. Tega pomočka se poslužujejo na Holsteinskem. Trdo vodo v mehko spreobrniti. TrdaVoda se imenuje tista, ki iz apnenega kamenja priteka in ima apno v sebi raztopleno. Za pranje, polivanje in za druge obrtnijske namene taka voda ne velja. Temn se odpomaga, ako se taki vodi nekoliko salmiaka pridene. To se tudi priporofa, kedar iz stern vodo jemljejo za polivanje rastlin, ki jih v loncib redimo. Namesto salmiakove soli, ki se kaj rada razkadi in se teško da hraniti, se more tudi salmiakovec (Salmiakgeist) rabiti. Mala žličica zadostuje na 3 fitkelje- Okoliranje dreves. Ta način požlahtnovanja se posebno tega meseca mora goditi. Zlasti bieskve gre le na ta način požlahuovati. Štirnajst dni po okolirauju se morajo vezi, s kterimi se je rana obvezala, odrezati, da rasti dievesa ne zadržujejo. Kdor hoče sočivje po vrstab sejati naj dene seme v steklenico, jo z uavaduim zamaškom zatakne, zamašek naj prevrta in v to luknjo naj vtakne gorje pero, skozi ktero bode seme teklo, kakor in kamor hoče. Golobi so dobri vremenski preroki. Kedar 86 golobi mnogo kopljejo, smeš obilnega dežja za gotovo pričakovati.