Alkalno-reaktivne petrografske komponente v agregatu za beton iz porečij Drave in Mure - Mladenovič, Ana (Materiali in tehnologije, 2000)
Agregat za beton iz porečij Drave in Mure izkazuje povečano topnost v alkalnem mediju. Da bi točno opredelili, katere so tiste petrografske komponente, ki vstopajo v reakcijo z alkalijami, smo se v okviru sistematičnih raziskav v tej fazi osredotočili na kremen in gnajs. Topnost kremena in gnajsa iz izbranih aktivnih nahajališč smo določili po metodi ASTM C289-94. Vzorci so imeli enako in manjšo zrnavost, kot jo predpisuje standard. Rezultati kažejo, da moramo, ne glede na zrnavost, kremen iz obeh porečij klasificirati kot reaktivno komponento, da pa se njegova reaktivnost z drobljenjem močno zviša. Izmerjena topnost gnajsa v alkalnem mediju je nizka, kar glede na njegovo mineralno sestavo kaže na kamnino z zapoznelo reaktaivnostjo.
Keywords: agregati; kremen; gnajs; beton