Zm kmete in mlinarj© Mnogim še niso znana iiova določila radi mletja žita v mlinih, ki jih ie izdalo štajerško oesarsko namestništvo diie 26. januarja 1918, deželnega zakonilca. štev. 13. T)a se bodo vedeli ljudje raraati po fr>li Wr?-\]]k, jiii priiiašaiao v izvleSkhi. Mlinske karte ostanejo še naprej v. veljavi. Tudi za mletje v domaCem mlinu ali na žrmljah, se mora imeti mlinsko karto, ker bi se sicer smatralo, da dotična množina žita (n. pr. koruza), ki ge je zamlela doma, ni porabljena in jo ima politična oblast ob pričetkri novo lfltine pravJco zahtevati za oddajoMlinar mora žito stehtati takoj, ko ga stranka prinese ali pripelje v inlin. Na vrefto inora mlinar z r(Tefiim ali modrim svinčnikom zaiiisati, eegavo je žito in ležo žita. Žito se ne sme poprej izsipali iz vreče, predno se začne z mletjem. Mlinar mora ob navzoSnosti lastniTta žita tudi stehfati moko in otrobe. Merice (merce, t. J. pla^Llo za zmletje v blagu) si mliiiar na nobea mifiin ne smo odra*eunati, tciuveč sme zahtevati plafiilo za mletje ssuno v de.arju. Najvišja me.a plačila za mletev i>šenice,. rži, jednenu . ajde in koruze ter za phanje prossi, in za napravljanje jeSprejija je doloftena na 4 K 20 v za 100 kg. Za debeli zdro'} šro:an» se sme ra^unati snmo 1 K S0 v 7,a 100 kg. Za 100 kg } ešnice ali rži mora dati mlinar lastniku žita 80 kg moke in 16 kg otrobov. 4 Kg se raSuna pri 100 kg žita za razprašitev. O