Acid-catalyzed deuterium exchange in Hantzsch-type dihydropyridines - Kocjan, Darko (Acta chimica slovenica, 1998)
Opisan je zanimiv primer kislinsko katalizirane devterijske izmenjave v metanolu-d4 pri 4-fenil-1,4-dihidropiridinski derivatih, ki sodijo v razred C-alpha-metilne skupine nakazuje nastanek enaminskega karbokationa, ki ga lahko opišemo s tremi mezomerni strukturami.
Keywords: derivati; heterociklične spojine; kemijske reakcije; organska kemija; organske spojine; piridin