Novi koronavirus - nove obveznosti delodajalca? - Majhenič, Zala (Pravni letopis, 2021)
Avtorici predstavljata odškodninsko odgovornost delodajalca za okužbo s COVID-19 na delovnem mestu. Pri tem poudarjata zlasti vprašanja, ali in pod katerimi pogoji se vzpostavi odškodninska odgovornost delodajalca, kakšna je pravna narava te odgovornosti (objektivna, krivdna odgovornost), kdaj delo zaradi večjega tveganja izpostavljenosti okužbi s COVID-19 pomeni nevarno dejavnost, ali in kdaj ima delavec pravico odkloniti delo, kako in pod katerimi pogoji se delodajalec odgovornosti razbremeni ter kaj je pravno priznana škoda, povzročena z okužbo, in kako jo povrniti. Avtorici svoja stališča prikazujeta glede na veljavno ureditev slovenskega pravnega reda, analiza pa vključuje tudi povezavo z dosedanjo sodno prakso slovenskih sodišč in Evropskega sodišča za človekove pravice.
Keywords: COVID-19; delodajalci; delovna mesta; delovno pravo; nevarnost; obligacijska razmerja; odškodninska odgovornost; odškodninsko pravo; varnostni ukrepi