Tišji glasovi - Lotrič, Ivan (knjige, 2022)
Izbrane pesmi nemških romantikov (Hölderlin, Eichendorff, Rückert, …), »tišjih glasov«, ki stojijo v senci bolj znanih Goetheja in Heineja. Nekatere prevode je spodbudil še bolj vnanji glasbeni okvir, pesmi romantikov pa so v sodobni kulturni zavesti najmočneje žive prav kot besedila znamenitih samospevnih ciklov. O zgodovinskem in kulturnem ozadju prepleta poezije in glasbe v nemškem samospevu nasploh, pa tudi o njuni globinski sorodnosti govori muzikolog Carlo de Incontrera v eseju »Na krilih pesmi«, ki je sugestiven, lirično obarvan uvod v neskončno poglavje glasbene zgodovine, imenovane Lied, samospev
Keywords: Antologije; Nemška poezija; Romantika