Nove članice in multikulturnost v Evropski uniji - Dadasović, Miodrag (Organizacija znanja, 2007)
Načela medkulturnosti in večkulturnosti, vključena v makedonsko zakonodajo, predstavljajo temeljne postulate delovanja družbe. Republika Makedonija teži kvključitvi v Evropsko unijo kot skupnost enaopravnega, uravnoteženega, kakovostnega in spoštljivega predstavljanja različnih kultur in kulturnih identitet. Kulturni centri, knjižnice, čitalnice in kotički v številnih balkanskih in drugih evropskih državah predstavljajo, uveljavljajo in zbližujejo različne kulture ter jih povezujejo v Evropsko unijo kot enkratno kulturno družbo.
Keywords: culture; European Union; Evropska unija; kultura; kulturna identiteta; Makedonija; Republic of Macedonia