The vertical run-off of rainfall through dolines - Kogovšek, Janja (Acta carsologica, 1996)
Za izdatnejše curke se predvideva, da se napajajo iz območij vrtač. To so ugotavljali s sledilnimi poskusi na območju Planinske in Pivke jame. Vrtača nad Planinsko jamo, ki jo ločijo od jame 100 m debeli apnenci, odvaja hitro in večje količine padavinske vode po glavnem, prepustnejšem prevodniku. Po spletu slabše prepustnih prevodnikov, ki so povezani z glavnim prevodnikom, pa se pretakajo počasneje manjše količine. Iz vrtače nad Pivko jamo vodita skozi 40 m debele kamnine dva prepustnejša prevodnika, ki odvajata večje količine vode. Spremlja ju večje število manjših prevodnikov. Zaledja curkov so med seboj prepletena, vendar so njihove medsebojne povezave zelo različno prepustne.
Keywords: hidrogeologija; karst; kraške vode; kraški pojavi; padavine; Pivka jama; Planina Cave; Planinska jama; sledenje; vrtače