Vpliv telesne dejavnosti na izvršilne funkcije pri otrocih z motnjo pozornosti in hiperaktivnostjo - Jovičevič, Liza (Šport (Ljubljana), 2021)
Članek predstavlja sistematični pregled študij, ki so analizirale izvršilne funkcije in telesno dejavnost pri otrocih z motnjo pozornosti in hiperaktivnostjo (ADHD). Študija je sledila dvema vprašanjema: ali motnja pozornosti in hiperaktivnost vplivata na izvršilne funkcije pri otrocih in ali lahko s pravilno zasnovano telesno dejavnostjo vplivamo na izvršilne funkcije. Iskanje literature je potekalo novembra 2020 v štirih elektronskih zbirkah: WOS (Web of Science), PMC (PubMed Central), SD (Science Direct) in ERIC (Education Resources Information Center). Iskanje je temeljilo na štirih ključnih elementih: (1) populacija - otroci v starosti od 6 do 12 let; (2) vrsta raziskave - kontrolirani poskus; (3) dejavnost - telesna dejavnost; (4) intervencija - vpliv telesne dejavnosti na izvršilne funkcije pri otrocih z ADHD. V omenjenih bazah smo za iskanje uporabili naslednje ključne besede: "attention deficit/hyperactivity disorder", "ADHD", "children", "kids", "executive function", "working memory", "physical activity", "exercise", "work-out program". Med ključnimi besedami smo uporabili "or" ali "and". Uporabili smo še naslednje filtre: jezik - angleščina; vrsta literature - članek iz strokovne revije in s strokovno recenzijo; povzetek - na voljo.
Keywords: attention deficit; children; executive functions; hyperactivity disorder; izvršilne funkcije; motnje pozornosti in hiperaktivnost; otroci; physical activity; sport; šport; telesna dejavnost