Users' perceptions on internet financial reporting - Dolinšek, Tatjana (Organizacija (Kranj), 2014)
Ozadje in namen: S to raziskavo smo želeli ugotoviti kako pogosto se uporabniki poslužujejo spletnih strani za prido - bivanje računovodskih informacij ter preučiti njihova stališča glede zanesljivosti, verodostojnosti, koristnosti in zadostnosti teh informacij. Hkrati pa smo želeli ugotoviti ali so ta pričakovanja skladna z dejanskim stanjem. Metodologija/pristop: Raziskava je razdeljena na dva dela: v prvem smo proučili dejansko stanje glede spletnega račun - ovodskega poročanja na primeru velikih slovenskih podjetji (n=110). V drugem delu pa smo z anketiranjem ugotavljali stališča uporabnikov (n=127) spletnega računovodskega poročanja. Ta pričakovanja uporabnikov smo nato primerjali z dejanskim stanjem in ugotavljali na katerih področjih prihaja do največjih razhajanj. Rezultati: V raziskavi smo ugotovili, da 52,6 % podjetji na svoji spletni stani objavlja računovodske informacije in da se 40,2 % uporabnikov poslužuje teh informacij. Rezultati kažejo, da so anketiranci v povprečju najvišje ocenili koristnost računovodskih informacij, sledi zanesljivost, verodostojnost, najnižje pa so ocenili zadostnost. Zaključek: Rezultati te raziskave lahko nudijo povratno informacijo podjetjem glede pričakovanj uporabnikov in to še posebej v primeru, ko so njihova pričakovanja večja od dejanskega stanja. V raziskavi smo ugotovili, da do teh razhajanj prihaja predvsem pri poročanju o finančnem stanju podjetja, saj uporabniki na spletnih straneh pogosto iščejo te informacije, vendar jih ne dobijo v zadostni meri.
Keywords: podjetja; poslovne finance; računovodske informacije; računovodski izkazi; elektronski mediji; internet (računalniško omrežje)