Nationale Umsetzung von Cross Compliance (CC) in Deutschland - Breitschuh, Gerhard (Acta agriculturae Slovenica, 2006)
Prispevek obravnava 19 smernic EU, ki vsebujejo 18 temeljnih zahtev "Navzkrižne skladnosti" (NS). Uvedba NS bo potekala v treh korakih v letih od 2005-2007. Da se bodo kmetovalci izognili denarnim odtegljajem, bodo morali upoštevati zahteve, ki jih vsebuje NS. Predvidoma se bo povečalo povpraševanje po svetovalnih storitvah. Svetovalec lahko kmetovalcu omogoči, da se lahko sam prepriča, v kolikšni meri njegova kmetija izpolnjuje zahteve navzkrižne skladnosti. Kmetovalcu pokaže, katere zahteve NS na kmetiji že izpolnjujejo in katere ne, pove mu tudi, kakšne sankcije bi ga doletele ob neizpolnjevanju pogojev NS. Končno lahko svetovalec svetuje, s katerimi ukrepi lahko kmetovalec doseze izpolnitev kriterijev NS.
Keywords: kmetijska politika; pospeševanje kmetijstva; sistem kontrole; zakonodaja; svetovalna dejavnost