Synthesis and characterization of Al foams produced by powder metallurgy route using dolomite and titanium hydride as a foaming agents - Paulin, Irena (Materiali in tehnologije, 2014)
Aluminijeve pene, narejene po postopku prašne metalurgije, so zelo odvisne od priprave prekurzorjev. Ti so narejeni iz stisnjenih prašnih delcev osnovnega materiala in penilnega sredstva ter penjeni pri določeni temperaturi. Zaradi visokih temperatur penilno sredstvo razpade na trdno snov, ki se vgradi v osnovni material, in plin, ki povzroči penjenje osnovnega materiala. Po postopku prašne metalurgije se izdelujejo aluminijeve pene z zaprto poroznostjo. Ta metoda je najbolj primerna za izdelavo kompleksno oblikovanih končnih oblik izdelkov. Pri našem raziskovalnem delu smo z različnimi analitskimi tehnikami raziskali kovinske prahove (Al, čistote 99,7 %, in zlitine AlSi12) in penilna sredstva (TiH2, CaCO3, CaMg(CaCO3)2), prekurzorje ter končne porozne materiale.
Keywords: Al alloys; Al-zlitine; powder metallurgy; prašna metalurgija; penilna sredstva; foaming agents; pene; close-cell foams; zaprta poroznost