Hranjenje jabolk čez zimo. Ni ga pod našim podnebjem boljšega sadu od jabolka, zato nam pa mora biti tudi do tega, da obdržimo jabolka kolikor le mogoče dolgo časa, tem bolj, ker jim cena toliko bolj raste čim pozneje je uže po zimi. Mislimo, da ustrežemo našim bralcem, ako objavimo vse, kar je potrebno, da se ta sad obdrži dolgo. Prvo, na kar je posebno gledati, je skrbno obiranje. Jabolko, katero je bilo udarjeno ali stisneno, rado gnije. 358 Če je tako poškodovanje tudi navidezno le na koži, vendar je ranjenega tudi nekoliko mesa. Ranjeno meso, to je njegov sok, preide v kipenje, katero je začetek gnilobe. Gnilo jabolko prenese pa gnilobo na jabolko, katerega se dotika. Gnilo jabolko je podobno drožem v testu. Iz izkušnje vemo, da je težko dobiti ljudi, kateri s potrebno pazljivostjo obirajo jabolka. Obiranje jabolk je trudno in dolgočasno delo, tako da dostikrat premaga izkušnjava, jablano otresti. Če jabolka tudi z drevesa padejo, ne da bi se otolkla ob vejah, vendar se obtolčejo na tleh manj ali več, češ kar ni v začetku morebiti zapaziti. Vsled tega se včasih na jabolku nastale rane posuše, največkrat pa jabolko vendar začne gniti. Eno gnilo jabolko lahko naredi veliko škode. Na vsak način, je najbolje, vsako kolikor si bodi poškodovano jabolko odstraniti od zdravih. Poškodovana jabolka se takoj porabijo, posušijo ali pa pokrmijo. Kar je pa zdravih jabolk, naj se pa dobro obrišejo t9r potem shranijo na suh kraj. Zdrava jabolka dragocenih sort, katera hočemo ohraniti dolgo časa, spravijo se v zaboje ali sode, med posamezna jabolka pa se natrese gips (mavec). Gips potegne na se vlažnost, zamaši zraku pot do jabolk, hrani jim duh in aromo ter vzdržuje enakomerno toploto. Jabolka strpe velik mraz, to je če pride pola-