Pesmi (popolnejša zbirka) - Ranc, Blaže (Rokopisna zapuščina Karla Štreklja)
Ranc, Blaže, poštni uradnik v Beljaku. Njegovo zbirko ljudskih pesmi je posredoval F. Praprotnik. Štrekelj se mu je zanjo zahvalil v SNP I. F. Kotnik pa mu je pozneje poslal prvotni rokopis zbirke, za kar se mu je Štrekelj zahvalil v SNP III. V ŠZ je ohranjenih 37 pesmi s Prevalj (ŠZ IV. a, 125).