Proces razvoja nove varne "normalnosti" v (zobo)zdravstvu z vidika integriranega (individualnega in sistemskega) odziva na epidemijo COVID-19 - Zupančič, Vesna (Družboslovne razprave, 2021)
Pandemija COVID-19 je hitro prizadela vsako področje našega vsakdanjega življenja in pomeni globalni izziv tudi za naše zdravstvene sisteme. Ključna vprašanja so povezana s pripravljenostjo zdravstvenega sistema na "šok", hitrostjo prepoznavanja in odziva na začetek "šoka", z upravljanjem učinka "šoka" ter obnovitvijo sistema in učenjem. Gre za t. i. resilence oziroma odpornost sistema. Namen raziskave je bil dokazati pomen individualne in kolektivne odgovornosti pri odzivu na epidemiološki "šok" na izbranem področju medicine - v zobozdravstvu. Izvedena je bila kvalitativna študija primera odpornosti slovenskega sistema zdravstvenega varstva na epidemijo COVID-19 na primeru zobozdravstvenega varstva v Sloveniji.
Keywords: Covid-19; Dentistry; Epidemics; Epidemije; individual and collective responsibility; individualna in kolektivna odgovornost; odpornost sistema zdravstvenega varstva; resilience of the healthcare system; Socialna služba; Zobozdravstvo