Bioterrorism and public health - preparedness for immediate action - Stantič-Pavlinič, Mirjana (Zdravstveno varstvo, 2006)
Usmeritve Delovnega načrta Evropske skupnosti za obdobje 2003-2008 ter Delovnega načrta EU in Ministrstva za zdravje Republike Slovenije za leto 2005narekujejo izboljšavo pripravljenosti na nenadne dogodke, ki lahko vplivajo na zdravje prebivalstva. Različne mikroorganizme ter njihove naravne toksine uvrščamo med morebitne agense napada. Večji del teh povzročiteljev redko zaznamo oz. o njih poročamo zaradi velikokrat nespecifične bolezenske slike ali zahtevne mikrobiološke laboratorijske diagnostike. Nekatere bolezni se hitro prenašajo od človeka na človeka ali z živali na človeka, druge pa ne sodijo med visoko nalezljive bolezni. Nevarnost za javno zdravje je odvisna odzavesti, znanja in pripravljenosti različnih služb, vključno z zdravstvom, za hitri odgovor na različno ogrožanje javnega zdravja.
Keywords: bioterorizem; javno zdravje; microbiology; mikrobiologija; prijave bolezni