Content validity and internal reliability of Slovene version of Medication Administration Error Survey - Vrbnjak, Dominika (Obzornik zdravstvene nege, 2016)
Uvod: V slovenskem prostoru primanjkuje veljavnih in zanesljivih instrumentov merjenja napak pri dajanju zdravil, zato je namen te raziskave ugotoviti vsebinsko veljavnost in zanesljivost slovenske različice vprašalnika "Napake pri dajanju zdravil. Metode: Uporabili smo prevod in vzvratni prevod. Vsebinsko veljavnost smo ugotavljali na osnovi strinjanja osmih strokovnjakov. Izračunali smo indekse vsebinske veljavnosti in modificiran Cohenov kapa indeks. S presečno opazovalno raziskavo smo z vzorcem 91 zaposlenih na kirurških ali internih oddelkih, ugotavljali notranjo zanesljivost vprašalnika. Izračunali smo koeficient Cronbach alfa in preverili popravljene korelacije posamezne postavke z njeno lestvico. Rezultati: Indeksi vsebinske veljavnosti posamezne postavke so za 64 trditev znašali od 0,875 do 1,000, kapa indeksi pa več kot 0,740. Dve trditvi sta bilo ocenjeni z indeksom vsebinske veljavnosti 0,750 in zmernim kapa indeksom 0,560. Indeksi vsebinske veljavnosti treh glavnih delov vprašalnika so znašali od 0,940 do 0,959. Cronbach alfa teh treh sklopov je znašal od 0,832 do 0,989. Popravljene korelacije posamezne postavke z njeno lestvico pri vzrokih za napake in vzrokih za ne sporočanje so z izjemo ene trditve dosegle zahtevan kriterij. Diskusija in zaključek: Potrjujemo sprejemljivo vsebinsko veljavnost in notranjo zanesljivost vprašalnika, vendar je rezultate raziskave potrebno interpretirati s pazljivostjo. Potrebno je nadaljnje psihometrično testiranje vprašalnika.
Keywords: bolnišnice; hospitals; instruments development; oblikovanje instrumentov; pacienti; patients; psihometrične lastnosti; psychometric properties; safety; security; varnost