A secondary source configuration for control of a ventilation fan noise in ducts - Prezelj, Jurij (Strojniški vestnik, 2011)
Aktivno dušenje hrupa (ADH) deluje na principu dodajanja protihrupa v primarni hrup. Protihrup ima v časovnem prostoru popolnoma enako pojavno obliko kot primarni hrup, le da ima drugačen predznak. Protihrup ustvarimo s sekundarnim virom, ki je največkrat kar dinamični zvočnik. Signal za protihrup dobimo iz referenčnega signala z algoritmi za ADH. Referenčni signal mora biti v popolni korelaciji s primarnim hrupom. Na delovanje sistema za ADHmočno vpliva ravno kakovost referenčnega signala. Za aktivno dušenje širokopasovnega in naključnega hrupa, ki je največkrat posledica naključnega turbulentnega gibanja zraka, smo danes še vedno primorani uporabljati mikrofone. Referenčni mikrofon za zaznavanje referenčnega signala se najpogosteje postavi v bližino primarnega vira hrupa. Referenčni mikrofon, ki naj bi zaznal samo primarni hrup, zazna tudi protihrup iz sekundarnega vira, skaterimsmo izničili primarni hrup v predhodnem koraku...
Keywords: active noise control; aktivno dušenje hrupa; eng; fan; hrup; prezračevalni kanali; secondary source; sekundarni zračni vir; ventilation duct; ventilatorji