A retrospective view of English language learning materials produced in Slovenia from 1945 to the present - Skela, Janez (ELOPE (Ljubljana), 2013)
Pričujoči prispevek z zgodovinske perspektive dokumentira razvoj domačih učbenikov za učenje angleščine, ustvarjenih v obdobju od leta 1945 do 2013. V ta namen so obravnavani tisti mejniki, ki so ključno zaznamovali spremembe na področju jezikoslovja in poučevanja tujih jezikov. Analiza bo obravnavala vidike Metode z ozirom na dokumente tujejezikovne politike (tj. učne načrte) in učbenike, ki ta načela utelešajo. Z analizo teh dejavnikov v domačih učbenikov, značilnih za posamezna zgodovinska obdobja, bomo sledili razvoju, ki je potekal od nekdanje slovnično-prevajalne metode do današnjega komunikacijskega pristopa.
Keywords: dokumenti jezikovne politike; domači učbeniki; gradiva za učenje angleščine; metode poučevanja jezikov; zgodovinska perspektiva; zgodovinski pregledi