Advertising in digital television - Sádaba, Charo (Javnost (Ljubljana), 2002)
V zadnjem desetletju se je televizijski trg v Španiji bistveno spremenil, vendar pa je televizija ostala najbolj priljubljen medij med oglaševalci, saj dosega skoraj 98 odstotkov gospodinjstev. Kot kažejo podatki za ZDA, se z dostopom do interaktivne digitalne televizije uporaba televizijskega medija šepovečuje. Vendar pa je v Španiji v letu 2001 od 18 odstotkov oglaševalskega denarja, namenjenega televizijskemu mediju, digitalna televizija prejela manj kot 1,7 odstotka. Kaj je razlog, da se interes oglaševalcev za digitalno televizijo ni povečeval skladno s povečevanjem števila gledalcev? Prihod večkanalne digitalne televizije leta 1997 zahteva vnovični premislek o oglaševanju v mediju, kjer uporabnik plačuje dostop do vsebin: oglaševanje mora postati storitev z dodano vrednostjo za gledalca. Članek proučuje odgovore oglaševalcev in drugih medijskih akterjev na prihod digitalne televizije, razloge za njihovo zadržanost in ovire za večjo prisotnost oglaševanja v digitalni televiziji.
Keywords: Spain; Španija; television; televizija; digital television; digitalna televizija; reklama; advertising; oglaševanje