Hranilna in senzorična ustreznost celodnevnih obrokov v domu starejših občanov - Korošec, Mojca (Acta agriculturae Slovenica, 2025)
V Sloveniji se kot starejši odrasli smatrajo osebe stare 65 let in več. Študije so pokazale, da je staranje povezano s številnimi fiziološkimi spremembami, vključno z zmanjšanjem energijskega in hranilnega vnosa, zaradi česar je ustrezna prehrana starejših odraslih bistvena pri preprečevanju podhranjenosti. Namen raziskave je bil ovrednotiti energijsko in hranilno vrednost ponujenih in zaužitih obrokov v domu za starejše občane z orodjem za vrednotenje prehrane na osnovi referenčnih podatkov o sestavi živil in s kemijskimi analizami ter preveriti skladnost sestave obrokov z aktualnimi priporočili in potrebami udeležencev. Glede na celokupne srednje vrednosti, je večina sodelujočih v raziskavi s celodnevnimi zaužitimi obroki dosegala priporočene dnevne energijske vnose, določene glede na spol, starost in ocenjeno raven telesne dejavnosti. Rezultati so pokazali, da je odstotek energije iz ogljikovih hidratov v celodnevnih zaužitih obrokih premajhen, odstotek energije iz maščob pa prevelik. Odstotek energije iz beljakovin je bil sicer skladen s priporočili, vendar pri večini udeležencev premajhen glede na njihovo telesno maso. Pri udeležencih smo preverili tudi všečnost ponujenih kosil in večerij ter njihove ocene primerjali z ocenami strokovnega panela. Tako vključeni starejši odrasli kot člani strokovnega panela so na 5-stopenjskih lestvicah dodelili visoke povprečne ocene za senzorično sprejemljivost obrokov.
Keywords: dom starejših občanov; energijska vrednost; energy value; hranilna vrednost; nursing home; nutrition for older adults; nutritional value; prehrana starejših odraslih; sensory acceptability; senzorična sprejemljivost