Razmišljanja o evtanaziji v Evropi in v Sloveniji - Trontelj, Jože (Obzornik zdravstvene nege, 2003)
Spoštovanje človeškega življenja je ena temeljnih vrednot današnje civilizacije. Garantirajo jo ustave držav, pa tudi mednarodni dogovori, kot je Evropska konvencija o človekovih pravicah. V mnogih deželah se v javnosti krepi zahteva po pravici do evtanazije ali samomora z zdravniško pomočjo. Dve evropski državi sta evtanazijo legalizirali, v ZDA pa ima Oregon uzakonjeno pravico do zdravniške pomoči pri samomoru. Drugod je evtanazija zločin, ki se kaznuje kot umor. V okviru Sveta Evrope tečejo prizadevanja za boljše varstvo pravic in dostojanstva bolnih na smrt in umirajočih. Večina razpravljalcev se zavzema za razvoj paliativne oskrbe kot etično sprejemljive alternative legalizacije evtanazije. Temu stališču se pridružuje komisija R. slovenije za medicinsko etiko in številni slovenski zdravniki.
Keywords: Europe; euthanasia; Evropa; evtanazija; medicinska etika; Slovenia; Slovenija