Novi vidiki v razumevanju patofizioloških mehanizmov srčnega popuščanja pri bolnikih s sindromom takotsubo - Jovanović, Mark (Medicinski razgledi, 2023)
Sindrom takotsubo je vrsta akutnega srčnega popuščanja neishemičnega izvora, ki se kaže z značilnim vzorcem motenj krčenja levega prekata, največkrat kot apikalna diskinezija, in z relativno hitrim okrevanjem krčljivosti srčne mišice. V zadnjem desetletju je k spremembam v terminologiji in izdelavi novih diagnostičnih meril sindroma pomembno prispevala nadgradnja v razumevanju patofizioloških mehanizmov te bolezni. Poleg teorije o toksičnem učinku kateholaminov in o vplivu pomanjkanja estrogena na srčno mišico so raziskovalci nedavno skušali pojasniti nastanek in potek sindroma z novejšimi hipotezami, ki vključujejo okvaro koronarne mikrocirkulacije, čezmerno delovanje simpatičnega živčevja na ravni osrednjega živčnega sistema, motnje v energetski presnovi na ravni srčnomišičnih celic in endotelnih celic koronarnega žilja, trajno sistemsko vnetje ter genetske oz. epigenetske dejavnike. Ti utegnejo predstavljati tudi pomembno izhodišče za nadaljnje raziskovalno delo in razvoj specifičnega zdravljenja te bolezni, vključno z uporabo metod molekularne medicine in genske tehnologije. Avtorja prispevka želiva predstaviti najnovejša spoznanja patofizioloških mehanizmov srčnega popuščanja pri bolnikih s sindromom takotsubo.
Keywords: genetika; kateholamini; koronarna mikrocirkulacija; sistemska vnetja; stresna kardiomiopatija; živčni sistem