Conservation of fish migrations at hydroelectric power plants - Pišotek, Boštjan (Journal of energy technology, 2024)
Geostrateška situacija v svetu opozarja, da je za državo, ki želi biti suverena, nujno, da čim prej okrepi stopnjo samooskrbnosti z energijo in hrano ob sočasni skrbi za vzdržni okoljsko-družbeni razvoj. Slovenija ima na področju obnovljivih virov energije največji privilegij v koriščenju hidroenergije in lesne biomase. V prispevku je obravnavan pomen izvajanja večnamenskih in ciljno usmerjenih projektov, kot so hidroelektrarne, ki izpolnjujejo več zadanih strategij države in lokalnih skupnosti. Upoštevajoč dejstvo, da ima vsak človekov poseg v prostor določene vplive, je na praktičnem primeru večnamenskega projekta izgradnje HE na spodnji Savi prikazano, kako se lahko z odgovornim okoljskim načrtovanjem in izvedbo najboljših možnih ukrepov ustvarijo sinergijski učinki med varovanjem okolja in razvojem energetike. Predstavljena je tematika ribjih migracij in pregrad na vodotokih, prikazano aktualno stanje v Sloveniji ter po svetu in na podlagi večletnih monitoringov obravnavan primer uspešnosti ribjega prehoda pri HE Arto-Blanca. Tovrstni prehodi omogočajo ribam: migracijo mimo hidroelektrarn in ohranjajo zdrave populacije rib; vzdrževanje genetske raznolikosti; povezanost in ohranitev celotnega vodnega ekosistema. Na primeru bodoče HE Mokrice so predstavljeni trend in obveze pri načrtovanju tovrstnih prehodov v prihodnje.
Keywords: energy-environment synergy; environmental protection; fish passage systems; hidroenergija; hydropower; multipurpose projects; samozadostnost; self-sufficiency; sinergija med energijo in okoljem; sistemi za prehode za ribe; varstvo okolja; večnamenski projekti