Umetna inteligenca v luči praktične pastoralne teologije - Šegula, Andrej (Bogoslovni vestnik, 2024)
Članek obravnava vlogo cerkvenega učiteljstva v kontekstu sinode 2021– 2024, povezanost z umetno inteligenco (UI) in njeno mesto v praktični pastoralni teologiji. Ko cerkveno učiteljstvo govori o UI, spodbuja predvsem dialog na področju etike in moralnosti razvoja UI. Prispevek prikazuje, kako papeževe smernice konkretno vplivajo na pastoralno teologijo. Papež poudarja spoštovanje človekovega dostojanstva, transparentnost, nepristranskost, zanesljivost ter varnost in zasebnost pri uporabi UI. V zadnjem obdobju posebej izpostavlja potrebo po etični regulaciji UI, da bi ta ostala v službi človeštva. Ker smo v obdobju sinode (2021–2024), si bomo ogledali, kakšno mesto ima UI v kontekstu same sinode. V sklepu bomo predlagali nekaj konkretnih pastoralnih smernic.
Keywords: AI ethics; artificial intelligence; cerkveno učiteljstvo; Church's Magisterium; etičnost UI; pastoral care; pastorala; sinoda; synod; umetna inteligenca