Uporaba šifranta padavinskih območij vodotokov Republike Slovenije za pripravo hidroloških modelov - Šraj, Mojca (Acta hydrotechnica, 2001)
V prispevku je predstavljena uporabnost šifranta padavinskih območij Republike Slovenije, predvsem uporaba pri hidrološkem modeliranju, ki je podlaga za napovedovanje poplav, določanje poplavne ogroženosti in ukrepov varstva pred poplavami, račun vodne bilance itd. Kot primer je predstavljen hidrološki model Soče. Iz primera je razvidno, da se šifrant popolnoma ujema z vhodno strukturo modela. Sistem šifriranja padavinskih območij R Slovenije torej omogoča neposreden vnos v hidrološke modele.
Keywords: coding system; hidrologija; hydrology; modeliranje; modelling; padavine; padavinsko območje; precipitation; reka Soča; šifrant; the Soča river; watershed