Public administration's adaptation to COVID-19 pandemic - Czech, Hungarian, Polish and Slovak experience - Horvat, Matej (Central European Public Administration Review, 2021)
Pandemija nalezljive bolezni covid-19 je korenito posegla v vsakdanje življenje, vključno z javno upravo. Da bi lahko še naprej opravljala svoje naloge, se je morala javna uprava tem novim izjemnim razmeram posebej prilagoditi. Glavni cilj članka je oceniti, kako so se pandemiji covida-10 prilagodili javni organi, zlasti iz vidika načela hitrosti postopka v smislu pravice do poštenega sojenja v razumnem roku. S tem namenom se članek osredotoča na prilagajanje javne uprave pandemiji v okviru držav Višegrajske skupine (V4). Članek analizira digitalizacijo javne uprave iz vidika opravljanja storitev, hitrosti postopka, uporabe novih tehnologij in številnih drugih področij javnega življenja, ki jih je prizadela pandemija. Podana je primerjava konkretnih primerov iz vseh držav V4, da bi opredelili pristope, ki so jih uporabile tamkajšnje javne uprave, ter ugotovili, kako so ti spremenili način izvajanja upravnih postopkov v javni upravi in katere vrednote so bile odločilne za te spremembe. Na podlagi omenjenih primerov članek zaključuje, da je pristop posameznih zakonodajnih organov in javnih uprav v regiji V4 sicer skladen z zakonom, vendar vključuje precej izjem.
Keywords: COVID-19; digitalisation of public administration; digitalizacija javne uprave; electronic communication; elektronske komunikacije; javna uprava v državah V4; načelo hitrosti postopka; new technologies; nove tehnologije; principle of speed of the proceedings; public administration in V4 countries