Kombiniran sistem ločenega optimiranja in prilagodnega nastavljanja rezalnih parametrov med procesom oblikovnega frezanja - Župerl, Uroš (Strojniški vestnik, 2005)
V prispevku je prikazana uporaba združevanja metod nevronskih mrež in mehke logike pri modeliranju in prilagodnem krmiljenju postopka oblikovnega frezanja. Izdelan je celovit postopek hibridnega modeliranja postopka odrezovanja (sistem ANfis), ki ga uporabimo pri izdelavi simulatorja frezanja RNK. S hibridnim modeliranjem postopka, ločeno optimizacijo ter usmerjeno nevronsko krmilno shemo (UNKS) je zgrajen kombiniran sistem za posredno optimiranje in prilagodno nastavljanje rezalnih parametrov. To je prilagodni sistem krmiljenja, ki z digitalno prilagodljivostjo rezalnih parametrov nadzoruje rezalno silo in ohranja stalno hrapavost obdelane površine med frezanjem. Tako uravnotezi vse motnje postopka odrezovanja: obrabo orodja, nehomogenost obdelovanega materiala, vibracije, drdranje itn. Poglavitno načelo vodenja je izvedeno s krmilno shemo (UNKS), ki jo sestavljata dve nevronski razpoznavali dinamike postopka in primarni krmilnik. Simulator frezanja RNK testira stabilnost sistema in uglasi parametre krmilne sheme. Postopek je bil uspešno uporabljen na RNK frezalnem stroju Heller. S preizkusi je potrjena učinkovitost prilagodnega sistema krmiljenja, ki se kaze v izboljšani kakovosti površine in manjši obrabi orodja.
Keywords: odrezovanje; krmiljenje sil; sistemi prilagoditveni; optimiranje; frezanje oblikovno; frezanje; nevronske mreže; mehka logika; prilagodljivi obdelovalni sistemi