The dynamics of an (armed) conflict: the Albanian minority in the Republic of North Macedonia - Vodlan, Ajda (Sodobni vojaški izzivi, 2023)
Makedonija je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja veljala za oazo miru na Balkanu, saj je bila edina država razpadle Jugoslavije, kjer ni bilo oboroženega konflikta, kar se je spremenilo leta 2001 s tako imenovano vojno, ki se je končala hitro, tudi zaradi mednarodne intervencije. Oboroženi konflikti se v daljši obliki niso več ponovili, vendar skoraj vsako leto vzniknejo novi, kratek čas trajajoči, nemiri, protesti in incidenti. Članek analizira dinamiko konflikta od nastanka neodvisne Makedonije do danes, ko se Makedonija razvija, tudi na področju integracije manjšine, in v ospredje postavi vzroke spora, ki se ne razrešijo, saj se albanska manjšina številčno krepi, Makedonci, ki pa jih je vse manj, pa spremembe negotovo opazujejo.
Keywords: Albanci; Albanian minority; albanska manjšina; armed conflicts; Etnični konflikti; Manjšine; oboroženi konflikti