Narodne pesmi (I. zvezek) - Rode, Matija (Rokopisna zapuščina Karla Štreklja)
Rode, Matija (1879-1961), rojen v Domžalah, je začel nabirati ljudske pesmi že kot dijak v Ljubljani in je pošiljal svoje zbirke SM še potem, ko je študiral pravo. Iz SM je Štrekelj dobil vseh njegovih 12 zbirk ljudskih pesmi iz okolice Ljubliane, Škofje Loke, Kamnika, Všinje gore, Hrašč pri Postojni, iz Sv. Marjete pri Ptuju (danes Goršinica), Toplic pri Novem mestu in še od kod (ŠZ IV. a, 128)