The implementation of the integrated system of archival description(ZoSIA) at the Statearchives in Katowice and data protection - Laskowska, Agnieszka (Moderna arhivistika, 2019)
Državni arhiv Katovice je leta 2017 pričel z uporabo integriranega sistema za arhivsko popisovanje (ZoSIA). Projekt je vključeval zajem podatkov iz obstoječih sistemov Sezam in IZA ter njihov prenos v novo podatkovno zbirko. Sistem ZoSIA je spletno orodje in je implementiran tudi v ostalih poljskih arhivih. Raziskovalci lahko do njega dostopajo preko iskalnika www.szukajwarchiwach.pl. Posebna pozornost je bila namenjena varstvu osebnih podatkov.Fondi, ki take podatke vsebujejo, preko spleta niso dostopni.Prispevek obravnava proces vpeljave sistema z vsemi izzivi in rešitvami. Opisuje,kateri osebni podatki so zaščiteni ter kako so fondi, ki jih vsebujejo,izključeni iz objave.Implementacija Sistema ZoSIA na Poljskem označuje začetek novega, digitalnega obdobja v poljskih arhivih.
Keywords: data protection; database; digitalizacija; digitization; podatkovna zbirka; retro-conversion; retrokonverzija; varstvo podatkov